Problema montării unei fose septice este deosebit de relevantă în locurile în care nu există acces la un sistem centralizat de canalizare, în acele zone în care există comunități de cabane, case de vacanță, și in general în majoritatea așezărilor rurale.

Apele reziduale, deșeurile menajere și chimice, precum și apele uzate, sunt depozitate în sol și supuse putrezirii și descompunerii, eliberând substanțe nocive și un miros neplăcut. De aceea este atât de important să le izolăm și să le împiedicăm să pătrundă în sol.

O fosă septică este un dispozitiv localizat care este conectat la casele private și la un sistem autonom de canalizare. Acesta este conceput pentru a colecta și filtra deșeurile lichide evacuate din casă prin intermediul unui canal de scurgere. Acest dispozitiv este recomandat pentru zonele care nu au acces la infrastructura centralizată de canalizare. Un sistem septic este un rezervor etanș cu una sau mai multe camere. Acestea sunt separate prin pereți despărțitori, astfel încât lichidele din interior să nu se amestece. Fluxul apelor uzate este asigurat de conducte de revărsare.

De la canalizarea din casă există o conductă de drenaj care ajunge în primul compartiment al structurii. Din ultima secțiune, apa tratată se scurge printr-o altă conductă spre sol sau spre sol, în cazul în care apa a fost tratată doar parțial.

Există instalații casnice simple și stații autonome moderne care permit curățarea în profunzime a apelor uzate menajere până la o stare sigură pentru mediu. În prezent, este ușor să alegeți fosa septică potrivită în funcție de nevoile dumneavoastră specifice și de buget.

Pentru instalarea și funcționarea corectă a unei fose septice pe amplasament, este necesar să se decidă asupra unui model adecvat. Acest lucru este imposibil fără a înțelege construcția și funcționarea fosei septice. 

Etapele procesului de montaj a unei fose septice depind nu numai de locul și de dorințele proprietarului, ci și de recomandările producătorului. 

Alegerea locației

Montajul fosei septice începe cu selectarea unei locații adecvate. Instalarea sistemelor de tratare a apelor uzate este supusa unor standarde și cerințe speciale stabilite în regulamente. Fosa septică trebuie să fie la o distanță de cel puțin 3-5 metri de fundația casei, de limitele terenului, de conductele de gaz și de drumuri. Trebuie să se păstreze o distanță de 50 de metri față de sursele de apă potabilă. 


Pregătirea săpăturii


Dimensiunea și adâncimea gropii se calculează pe baza dimensiunilor fosei septice achiziționate și a instrucțiunilor de amplasare a acesteia. Săpătura trebuie să fie facuta cu o mică marjă de 30 de cm pentru a permite rezervorului să se scufunde liber pe fund și pentru a pune izolația. Pietrișul și nisipul sunt plasate pe fundul excavației, astfel încât fosa septică să nu fie deranjată de contracția solului. O placă de ancorare este plasată orizontal, de care rezervorul va fi fixat cu ajutorul unor suporturi metalice rezistente la coroziune sau curele de plastic. În același timp cu săparea săpăturii, se pregătesc șanțurile pentru conductele de canalizare. Acestea ar trebui să fie amplasate la un anumit unghi (panta depinde de diametrul conductelor de canalizare), astfel încât apele uzate să curgă în jos fără a fi împiedicate.


Montajul fosei

Montarea instalației septice se face în mai multe etape:

Rezervorul este coborât în săpătură cu ajutorul unei frânghii sau a unor lanțuri și apoi este fixat pe placa de ancorare; după ce a fost nivelată structura, aceasta este acoperită pe jumătate cu nisip;

Rezervorul se umple cu apă și apoi se acoperă complet cu pământ. Înainte de umplutura finală, stratul de nisip este turnat cu apă pentru a-l compacta;

Structura este acoperită cu o izolație termică, în acest scop este adecvată vată de sticlă sau spumă de plastic;

Se montează conductele de la spațiul de locuit la rezervoare și între compartimentele fosei septice, principalul lucru este să se mențină unghiul de înclinare corect pentru a evita înfundarea viitoare; în această etapă se instalează și o conductă de ventilație;

În funcție de tipul de fosă septică, poate fi necesară conectarea unui cablu electric, caz în care acesta trebuie instalat înainte de umplerea conductelor.

Crearea unui sistem de drenaj

Tehnologia de drenaj este utilizată pentru a evacua apa tratată în sol. Se utilizează fie un sistem de drenaj fie un puț de drenaj. Primul sistem este considerat a fi mai funcțional și de o calitate superioară. În acest scop, nivelul fosei septice trebuie să fie mai mare decât nivelul parcelei. Infiltratorul este amplasat în șanțuri pe teren sau într-o zonă specială de drenaj. Dacă aveți un sistem de drenaj pe proprietatea dvs., vă veți confrunta inevitabil cu necesitatea de a evacua apa. O pompă de drenaj este o piesă specială de echipament care vă poate ajuta. Aceasta se utilizează dacă lichidul rezultat este suficient de limpede. Daca fosa este una ecologica tricamerala, nu va fi nevoie de pompa. Conform reglementărilor în materie de construcții, o fosă septică trebuie să rețină cât mai multă apă pentru a o putea trata în circa trei zile. Un volum mai mic de fose septice nu este rezonabil, deoarece apa pur și simplu nu va avea timp să se filtreze. Cititi despre intregul proces de montaj accesand link-urile din articol.